10 Mart 2007 Cumartesi

Gripin - Hikayeler Anlatıldı

Ülkemiz alternatif rock arenası listesine her geçen gün kattığı güçlü ve deneyimli isimlerin albümleriye daha da melezleşiyor ve tabii ki güçleniyor. Bunlardan bir tanesi de yıllarca barlarda cover çalmış olan ve en nihayetinde ‘Hikayeler anlatıldı’ isimli bomba gibi bir albümle gönüllerimizi feth eden Gripin. Bu gibi gruplar kendi coğrafyalarının özü ve batının teknolojisi mavrasına çelmeyi takmış gibiler. Elimizdeki 2004 tarihli Gripin albümü ‘Hikayeler anlatıldı’da İstanbul’da kaydedilmiş.

Gripin doğulu soğuk gözlerle batıya bakıyor ve gönlünce sürüyor arabasını. Kendilerini batının kollarına atmadan ve ikamet ettikleri coğrafyaya sıcak bakışlar atarak doğu’dan batı’ya tutmuş ayna mahiyetindeki albümünü. Kimliklerini müziklerinde yansıtmaktan kaçınmamışlar.En güzeli ise ‘Hikayeler anlatıldı’ isimli albümlerinde bize parçalanmış yaşamlarımızı yeniden kurgulayan bir sanal coğrafya sunuyorlar.

Bir ayağıyla alternatif rock albümü denebilir belki bu albüme. Ancak albüm biraz da Radiohead müziğinin rock’a sunulmuş yeni bir formu. Transrock, etno geçişler ve bir sürü şeyden müteşekkil bir müzikal varyeteden oluşuyor 'Hikayeler anlatıldı'. Eteklerindeki taşları ortaya döküp yeniden formüle ediyor, ellerindeki binbir çeşit bir farklı rock’sal kesişme yüzünden salt ‘alternatif bir rock’u yakıştıramıyorlar kendilerine. üstelik üyeleri itibariyle de oldukça profesyönel bir ekip olarak el sallıyor bizlere Gripin.


Albümün açılış arçası olan ‘Boşver’in ardından ‘Elalem’ geliyor, adının da aşikar ettiği gibi bir melezleme içeriyor. Klasik rock müziği’nin enstrüman ve vokal çakıştırmalarıyla sarmalanmış sarsıcı bir kimyası var gerçekten.

'Karışmasın Kimseler'de bizi doğu ve batı'da kurduğu çadırın içine sokuyor grup. Ekolarla bezenmiş atmosferik 'Çok Kısa' isimli şarkının ardından inanılmaz vokal oyunlarıyla ‘Üç’ karşımıza dikiliyor.

Bizim gayda sesi olarak algıladığımız fakat grup üyelerinin ise gitar sesi olduğunu söylediği ‘Rüzgar’için ise gönül rahatlığıyla bir asya ve avrupa füzyonu denebilir.

‘Hayat Mars Etti’ ise vokalleriyle de eğlenceli bir parça. Albümün son parçası olan ‘Yenilmişiz’in sözleri için bile bu albümü cebinizde taşıyabilirsiniz.

Teoman'ın son albümünde öncüsü olduğu elektro efektler ve Replikas’ın atmosferik seslerini andıran stüdyo harikalarının ardından oldukça uzun emek isteyen zor bir albüm ortaya konulmuş denebilir ‘Hikayeler anlatıldı’için. Sırf bu yüzden bile biriki dinleyip kenara atmayın derim, bir süre sonra elinizin ilk gittiği albümlerden biri olacak çünkü ‘Hikayeler anlatıldı’.

Gripin coğrafyaların üzerinden elektro gitarlarla salınıyor ve bize de üstümüzden geçerken düşündürdükleri kalıyor.

Hiç yorum yok: